Диџеј, продуцент и текстописец Bashkka за тоа што значи да го извадите од себе духот на „најлошата кучка“, земајќи инспирација од квир иконата Grace Jones и нејзиното претстојно појавување на Drumsheds’ False Idols 🪩

Креативноста тече низ мене како дива река, се витка и се врти без оглед на предвидливоста“, вели диџејот од Минхен. „Тоа е таква сила која што може да биде поттикната во мојот ум од било што. Посебна емоција, збор, средба со странец на подиумот или со ритам или мелодија“.

Инспирирана од културата и од црните и кафеавитe LGBTQIA+ заедници во Њујорк, сетовите на Bashkka кои содржат високи октани кои пркосат на електрониката на подиумот ја означува како една од новите музички дела кои што мора да се слушнат. Нејзината уметност, креативниот спој со нејзиното турско потекло, техно, сала за бал и бас ритам, е спиритуална, зачарувачка и ода за квир заедницата. Тоа е луто, жестоко и неоправдано експресивно – нејзината музика ќе ве остави да живеете цела ноќ (и ден).

Тргнувајќи од своите лични искуства, текстописецот има за цел да се „изгуби себеси“ во музиката и моментот. Настапувајќи во минхенскиот Blitz Club до Panorama Bar на Berghain, Bashkka има ново место за освојување: лондонски Drumsheds. Пред нејзиниот сет во новото култно место за забава во градот, се сретнавме со уметникот „Act Bad“ за да слушнеме повеќе за нејзините музички инспирации, нејзината посветеност на квир заедницата SWANA и многу повеќе.

Сте играле од минхенскиот Blitz Club до Panorama Bar на Berghain и, сега, ги погодувате Drumsheds – како секогаш ја одржувате забавата?

Благословена сум што свирам на овие места и ги допирам луѓето преку мојата музика. Целта е да се создадат моменти каде просторот кој е полн со индивидуални отчукувања на срцето се спојуваат во едно чукање на мајката. Велам „целете“ затоа што реално, диџејството не е секогаш „убиствени сетови“ или „магија“. Понекогаш тоа е само тешка работа, lol. Но, кога се случува магија, тоа е неспоредливо.

Свирам од душа, без формули или однапред испланирани листи за песни. Црпењето од лични искуства, исто како што правам кога не сум зад кабината и на подиумот, го дефинира мојот пристап, дозволувајќи ми да се изгубам (на добар начин) во музиката и моментот.

Glasto и Draaimolen од Tilburg се неколку култни места на кои сте настапувале. Оваа година стигаш до False Idols. Какво е чувството кога гледате дека вашата кариера достигнува нови нивоа?

Леле, тие имиња уште ми ја вртат главата. Играњето на тие фестивали беше остварување на сонот. Glastonbury, особено затворајќи ја Genosys Stage на Block9, ја промени играта. Многу сум им благодарна на Gideön и на мојот Adonis Fam за поканата и што навистина ми дадоа поддршка во моето патување. Навистина е скромно и јас сум неверојатна горда што го гледам мојот звук како резонира и ме ценат толку многу луѓе во Британија. Апсолутно сум воодушевена што ќе бидам дел од False Idols оваа година и фактот дека Drumsheds е простор на поранешен Furniture Giant е многу кул.

Како би ја сумирале вашата музика во три збора?

Би рекла жешка чорба од заведување, ритам и сите различни вкусови на Њујорк (кој ми беше дом повеќе од 11 години). Ви предлагам да дојдете гладни на моите сетови! хахаха

Како сакате да се чувствуваат луѓето кога се впуштени во вашата музика?

Сакам да не се ни чувствувате, туку да ја отклучите вашата највистинска инкарнација и најлошиот кучкин дух – што и да значи тоа за вас или да се преведе со вашите сопствени чувства и зборови. Ако можам да помогнам во тоа преку мојата музика… душо, сметај дека работата е завршена.

Која е вашата најголема креативна инспирација и зошто?

Толку многу работи ме инспирираат што не би можела да го ограничам на една работа или поединец, без разлика дали тоа е секојдневниот живот, мојата заедница или моето културно наследство. Меѓутоа, ако треба да изберам само една работа или поединец, тоа би била длабоката црна и кафеава квир историја на Њујорк и/или единствената – Grace Jones.

Ќе се придружите на мега-поставата оваа година заедно со horsegiirL, Sophie Ellis-Bextor и Roi Perez. За што сте најмногу возбудени за настанот?

Лајнапот оди до врвот! Она за што сум најмногу возбудена е тоа што сум меѓу многуте мои врсници и истомисленици, и капацитетот на местото на одржување да ја здружи нашата заедница и нејзините сојузници во поголем обем.

„Falls Idols“ ја ставаат LGBTQIA+ заедницата пред и во центар со овогодинешниот состав и раздвижуваат како ги доживуваме ноќите во клубовите против културата. Зошто е важно настаните како овој да им дадат простор на квир електронската музика и клубската култура?

Колку време и број на зборови имаме! Во својата суштина, се работи за враќање на нашите простори, потврдување на нашето постоење и засилување на наративите вткаени во електронската музика и клубската култура. Копајќи подлабоко, јас сум посветена да фрлам светлина на непобитната историја на КВИР ЦРНИТЕ и КАФЕНИ поединци во овој контекст. Конвергенцијата на овие историски и социополитички нишки е длабока. Императивот да се застане на вистинската страна на историјата е поитентен од кога било, нè принудува да истраеме, да го браниме она што е праведно и да обезбедиме заштита и зачувување на приказните што никогаш не смеат да бидат избришани, занемарени или заборавени.

И на крај, кој е LGBTQIA+ уметник што треба да го имаме на нашиот радар и зошто?

Овде ќе одговорам на поширок начин и ќе кажам….Како сам поединец Квир SWANA (SWANA е деколонијален и географски термин што ги претставува различните заедници лоцирани во Југозападна Азија и Северна Африка), се залагам за фрлање повеќе светлина на неверојатните Квир таленти кои се појавуваат од тој регион. Многу земји и градови во оваа дијаспора се фалат со неизмерно талентирани поединци и живи заедници кои, за жал, остануваат во голема мера занемарени.

Преведено од Gay Times

Uncategorized

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *