Back to the top

terapijaadmin

terapijaadmin

Keep the world up to date on your news and events
with modern blog lists & single layouts.

Судот Берлин-Бранденберг со својата одлука потврди дека клубот се’ уште се смета за „висока култура“

Културата треба да биде се што те воздигнува, без разлика дали си во музеј, галерија, концерт на класична музика или на техно забава. Уште од 2016 Фискалниот суд Берлин – Бранденберг со својата одлука потврди дека клубот се уште се смета за „висока култура“ во очите на надредените државни органи во своите активности и значењето...

Continue reading

Алтернативна историја на сексуалноста во клупската култура

Денс музиката е родена во ЛГБТ заедниците, но дали ова е заборавено? Во оваа проширена функција, Луис-Мануел Гарсија ја испитува историјата на квир корените на клупската култура. Зачетоците на денс музиката се во ЛГБТ заедниците, но дали некој се сеќава на тоа? Во следната статија во неколку дела, Луиз-Мануел Гарсија ја разгледува историјата на квир...

Continue reading

Interview: ISON

Ison, еден од највлијателните луѓе на грчката и европската клупска сцена, ги споделува своите искуства за клупската сцена во време на пандемија. Тој вели: „Клупската сцена вклучува многу повеќе од самата музика, пред сè играњето, комуникацијата, колективната енергија и споделување на уникатно доживување на подиумот. Клупската сцена не е место каде што може да се...

Continue reading

Интервју: Воин

Ни беше задоволство што разговаравме со Воин еден од водечките уметници во својот жанр во Европа, сестран креативец, едуциран во некои од најдобрите училишта. Човек за кого може да се каже дека хуманизам и благонаклоност се заеднички именители на неговиот навидум вулгарен, агресивен и експлозивен опус кој ве тера да мислите. Тој вели: „Миленици, природа,...

Continue reading

Интервју: Антони Мазневски, Како што е

Разговаравме со Антони Мазневски, македонски сликар, скулптор и професор на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, еден од водечките уметници на револуционерната балканска уметничка сцена. Тој вели: „Денес пазарот и комуникацијата се’ повеќе се виртуелизира. Тоа е реалноста. Ни се свиѓало или не.“